Vochtproblemen

De renovatie van bestaande gebouwen kent een grote groei, mede dankzij allerhande vormen van overheidssteun. Deze evolutie heeft vanzelfsprekend een weerslag op de aard van de werken die tegenwoordig aan de bouwbedrijven worden toevertrouwd. Deze werken hebben tot doel de woningen aan te passen aan de geldende normen en aan de wensen van de bewoners inzake comfort, bewoonbaarheid en gezondheid.

De meeste oudere gebouwen zijn aangetast door vocht en vertonen vochtproblemen in verschillende vormen. Het potentiële werkvolume in dit domein is bijgevolg zeer groot. De behandeling van vochtproblemen wordt bovendien meestal als prioritair beschouwd, omwille van het gebrek aan comfort en de eventuele schade die erdoor kan ontstaan.

Ter informatie wordt in afbeelding 1 een overzicht gegeven van de schadegevallen in de bouw. De indeling is representatief voor de problemen die elk jaar aan het WTCB worden voorgelegd. Het aandeel van de schade als gevolg van vochtproblemen, vormt de hoofdmoot. Dit aandeel zou nog hoger liggen wanneer de oude gebouwen afzonderlijk worden beschouwd.

Bij de oorzaken van vochtproblemen in oude gebouwen is opstijgend grondvocht ongetwijfeld een van de meest voorkomende, omdat de gebouwen destijds zonder vochtschermen werden opgetrokken. Opstijgend vocht veroorzaakt niet enkel vochtproblemen, maar ook schade aan materialen en afwerking door de hoge concentratie en de kristallisatie van oplosbare mineralen uit de bodem.

Vochtbestrijding

Niet alle remedies of behandelingen zijn even doeltreffend. Vochtproblemen zijn vaak mysterieuze problemen. Daardoor is een grondige analyse van de situatie ter plaatse een ware must voor het verstrekken van advies door deskundigen met jarenlange ervaring.

Onze activiteit begint bij het uitvoeren van een vooronderzoek, dat bestaat uit visuele waarnemingen en metingen. Aan de hand van deze resultaten stellen wij een diagnose en geven u advies voor het oplossen van het vochtprobleem.

Eén van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen is opstijgend vocht in uw woning. Bijna al het traditioneel metselwerk dat in contact staat met de bodem, is hieraan onderhevig. Zogenaamde capilliaire opstijging is onder meer afhankelijk van de poreusheid en de poriënverdeling van de bouwmaterialen, de mortel, het grondvocht, de muurdikte, de zouten in het metselwerk, de verdampingsmogelijkheden.

Metselwerk wordt door opstijgend vocht aangetast tot een hoogte van gemiddeld 0,8 tot 1,2 meter. De hoeveelheid vocht neemt af met de hoogte. Het heeft weinig zin de sporen van opstijgend vocht in de woning te verbergen achter een nieuwe laag verf, papier of aluminiumfolie. Na verloop van tijd zullen de vochtplekken toch weer zichtbaar worden, en aan het eigenlijke probleem hebt u daarmee niets gedaan.

Kort Besluit

Een groot deel van de schadegevallen in woningen wordt rechtstreeks (30%) of onrechtstreeks (± 50%) door vocht veroorzaakt.

De oorzaak van deze vochtproblemen is moeilijk op te sporen en een behandeling heeft pas zin nadat een grondige diagnose van het probleem gesteld is.

Regen, grondvocht, oppervlaktecondensatie, inwendige condensatie, bouwvocht, lekken in dakgoten of leidingen zijn enkele van de oorzaken.

Vocht kan bij hout leiden tot schimmels, zwammen en houtrot.

Vocht tast ook pleister en verf aan, doet het behang loskomen van de muren, bedreigt de meubels, enz… Kortom een vochtige woning biedt u geen comfort en is ongezond.

Daarom raden wij u een grondige analyse en diagnose aan. Indien uw probleem tot ons domein behoort, bieden wij u graag de gepaste oplossing aan een betaalbare prijs aan.Opstijgend vocht

  
Vochtproblemen

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen.


meer      


Werkwijze

       
Onze werkwijze

Kom te weten hoe Vervaet te werk gaat met het proces tegen opstijgend vocht.


meer