Opstijgend Vocht


Eén van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen is opstijgend vocht. Bijna al het traditioneel metselwerk dat in contact staat met de bodem, is hieraan onderhevig. Zogenaamde capilliaire opstijging is onder meer afhankelijk van de poreusheid en de poriënverdeling van de bouwmaterialen, de mortel, het grondvocht, de muurdikte, de zouten in het metselwerk, de verdampingsmogelijkheden.

Metselwerk wordt door opstijgend vocht aangetast tot een hoogte van gemiddeld 0,8 tot 1,2 meter. De hoeveelheid vocht neemt af met de hoogte. Het heeft weinig zin de sporen van opstijgend vocht te verbergen achter een nieuwe laag verf, papier of aluminiumfolie. Dergelijke cosmetische behandelingen zullen het vochtprobleem niet oplossen. Na verloop van tijd zullen de vochtplekken toch weer zichtbaar worden, en aan het eigenlijke probleem hebt u daarmee niets gedaan.

Om een horizontale waterdichte barrière te creëren worden er chemische producten door middel van injectie aangebracht.

Het is een waterwerend product dat wordt aangebracht om deze waterdichte barrière te bekomen, die zo het vocht verhinderd om te stijgen.

Tegenwoordig kan men kiezen tussen het injecteren met een vloeistof of pasta of gel.
Beide methodes zijn efficiënt, maar werken beter bij verschillende situaties.
Er wordt bij de diagnose beslist welk product het best aangewend wordt.

Onze vochtbestrijdingsdiensten

 • Het uitvoeren van een nauwkeurige analyse.
 • Het stellen van een diagnose.
 • Het aanbieden van een vrijblijvende prijsofferte.
 • Uitvoeren van een labo-analyse voor het bepalen van het vocht, nitraten en zoutgehalte.
 • Opvolging van de werken en uitvoeren van de kwaliteits- of doeltreffendheidscontrole.
 • Verstrekken van advies en uitvoeren van een eventuele afwerking.

Vochtproblemen kunnen ernstige schade berokkenen. Uit respect voor de gezondheid van de bewoner(s), de buren, uitvoerder en het milieu dienen dergelijke problemen duurzaam opgelost te worden.

Vocht in huis beschadigd uw eigendom, maar bedreigt ook de gezondheid van uw gezin door gebruik te maken van organische solventgedragen systemen, eveneens. Om deze reden werken we zoveel mogelijk met watergedragensystemen (producten die opgelost zijn in water), waardoor geen schadelijke stoffen vrijkomen in de leefruimte of het milieu.

Onze producten bevatten geen solventen!

Methode 1) Het injecteren onder lage druk met vloeistoffen

De nieuwe technologie, een milieubewuste mijlpaal in vochtbestrijding.

Ons succes steunt op wetenschappelijk onderzoek naar de betere producten die conform zijn met de nieuwe milieuwetgeving, wat betreft het verbod op gebruik van solventen in de bouwnijverheid (2008), één daarvan is gebaseerd op geconcentreerde microsiliconen die opgelost worden in water.

Deze microsiliconen dringen diep door tot in de fijnste haarvaten van het metselwerk, waardoor optimale verzadiging bekomen wordt. Er ontstaat een reactie tussen de aangebrachte microsiliconen en het aanwezige silicium, waarbij een onomkeerbare verbinding ontstaat die het vocht stopt. Deze siliciumverbinding vormt dus een ononderbroken vochtwerende zone.

Producteigenschappen

Microsiliconen-oplossing in water:

 • hoog penetratievermogen waardoor een brede waterafstotende band gevormd wordt.
 • oplosmiddelvrij dus milieuvriendelijk.
 • reeds na 12 uur werkzaam.
 • langdurig werkzaam (onomkeerbare siliciumverbinding)

Behandelingswijze of methodes

Er wordt een keuze gemaakt uit ons assortiment producten naargelang de steensoort, methode van opbouw muren (vb. metselverband), toestand, wensen van de klant en vochtigheidsgraad, buur en milieuvriendelijkheid.

Keuze werkwijze - aanbrengen

Er worden een rij gaatjes geboord tot op een diepte van de totale muurdikte, minimum 2 tot 4 cm. Er wordt een rij gaatjes geboord met een onderlinge afstand van 5 tot 16 cm, met een diameter van 12 of 15 mm, met een horizontaal of zigzag patroon met een inboorhoek van 0°, 15° of 45°.

Daarna wordt door middel van een pomp onder lage druk een overvloed aan vochtwerende producten ingespoten tot er een verzadiging optreedt. Zo alleen bekomt men een optimaal resultaat en verzekerd men dat het vochtprobleem zich niet opnieuw kan manifesteren.

Methode 2) injecteren van pasta- of gelvormige producten

Dryzone of drywall

Uw dryzone vakman met meer dan 40 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen. Dryzone & Drywall, eenvoudige en doeltreffende behandeling tegen opstijgend vocht. Deze producten, zijn door hun eenvoudig en gemakkelijk gebruik uitstekend geschikt voor het behandelen van opstijgend vocht. Dryzone wordt gebruikt waar het traditioneel injecteren iets moeilijker gaat, of voor de doe-het-zelver. In ieder geval nooit een behandeling uitvoeren zonder een juiste diagnose en technische bijstand.

Met volgende punten dient u rekening te houden:

 • Dergelijke producten zijn vrij recent op de markt gekomen.
 • Er is weinig informatie over de doeltreffendheid van deze methode van aanbrengen.
 • Enkel informatie over de doeltreffende werking van de bestanddelen (silaan en siloxaan als grondstoffen).
 • Het WTCB heeft dergelijke producten nog niet opgenomen in hun testrapporten. Zie TV210 dec. 1998.
 • Dat wij enkel garantie verstrekken nadat een volledige verzadiging id bekomen, of dat er geopteerd is voor een afwerking met een bepleistering op en noppenfolie.
 • Onze producten bevatten geen solventen!   
Werkwijze

       
Onze werkwijze

Kom te weten hoe Vervaet te werk gaat met het proces tegen opstijgend vocht.


meer      


Noaqua2plug

       
Noaqua2plug

Voorbehandeling om grote holtes en scheuren op te vullen zodat de injectie vloeistof niet weg sijpelt.


meer